top of page
  • Writer's picture Jessica Groeneveld

Klappen voor de zorg of klappen krijgen ín de zorg?


December 2020


Wat was het mooi hè? Balkons en pleinen vol mensen die voor ons klapten...

Heel Nederland was het er unaniem mee eens; de hardwerkende mensen die ons de zorg verlenen die we nodig hebben in deze Coronacrisis, verdienen een enorm applaus.

Doktersassistentes op huisartspraktijken werken ook in de zorg.

Lopen we het vuur uit onze schoenen, draaien we dubbele diensten en zien we scheel van vermoeidheid door het daadwerkelijke verzorgen voor patiënten wat onze collega’s in de ziekenhuizen en verzorgingstehuizen doen? Nee. Dat niet.

We zijn wel het eerste aanspreekpunt voor iedereen die zich zorgen maakt. Die een medisch gerelateerde vraag heeft of toch graag even een ei kwijt wil over de buurvrouw die Covid positief is en zich zorgen maakt.

De druk bij onze huisartsen is niet minder geworden. We proberen zo min mogelijk contactmomenten op de praktijk te creëren door patiënten die niet fysiek onderzocht hoeven te worden een telefonisch consult aan te bieden. De doktersassistentes op de praktijk waar ik werk hebben zeeën van geduld, de kennis om mensen correct van advies te zien en te woord te staan, zijn zo scherp als een directiesecretaresse, zo georganiseerd als een officemanager èn half maatschappelijk werker.

We doen ons best, want dit is ons werk.

En we vragen of je een coronatest hebt gedaan wanneer je met typische Covid-klachten belt. En nee, dat je vijf weken geleden negatief bent getest geldt nu niet meer. En nee, we mogen je met deze klachten niet op het reguliere spreekuur zien. En nee, we laten ons niet beledigen, uitschelden en voor patiëntenmoordenaars uitmaken.

Je hoeft ons ook niet te bedreigen wanneer je vindt dat een mondkapje dragen in de praktijk onzin is en ons met allerlei regels en wetgevingen om de oren slaat.

Je hoeft ook niet een hartig woordje met “de baas” te spreken zodat je hier niet meer lang zal werken, racistische opmerkingen te maken omdat je ons door de mondkapjes en de glazen wand niet goed kunt verstaan en ons voor alles wat lelijk is uitmaken.

Corona sucks. Voor iedereen. Maar de volgende keer dat je zo boos bent op de wereld en je frustraties uit op de mensen die er zijn om je te helpen, tel dan even tot tien en denk aan dat applaus dat we eerder van je kregen. Alvast bedankt!


8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page